Oost-Groenland, een eiland dat blijft verrassen

Oost-Groenland AMMASSALIK DISTRICT
(HT Wandelreizen, 2009)

Een hand telt 5 vingers, 2 handen maakt het 10. De voeten maken het telraam compleet, daarboven is het veel.

Een overweldigend Groenland maakt nederig met zoveel ijs. Het klinkt denigrerend om het tellen zo versimpeld weer te geven maar de Inuit hebben geen woorden nodig waar de natuur hun al zoveel verteld.

De vraag is hoe lang ze nog naar deze taal kunnen luisteren nu het westen oprukt en de ijsmassa smelt. Een verlegen blik op hun erfgoed.




Het Ammassalik district, het complete verhaal in beelden:





Een opgetekend verhaal:

De oorsprong van de steekmug
door Inugpasugjuk

Er was een nederzetting waar de mensen van honger omkwamen. Er bleven uiteindelijk slechts twee vrouwen over die het er levend van af brachten door elkaars luizen op te eten.

Toen iedereen dood was verlieten zij het gehucht in een poging hun leven te redden. Ze slaagden erin de bewoonde wereld te bereiken, waar ze vertelden hoe ze zich in leven hadden weten te houden door alleen maar luizen te eten. Er was in dat gehucht echter niemand die geloven wilde wat ze zeiden. De bewoners waren eerder geneigd te denken dat ze op de lijken van hun buren hadden geleefd. En omdat ze deze gedachte voor de enig juiste hielden maakten ze de twee vrouwen dood.

Ze vermoorden hen, waarna ze hen opensneden om te kijken wat er binnenin zat. En waarachtig, er was geen spoor van mensenvlees in de magen te zien; die zaten daarentegen vol met luizen. Alle luizen kwamen nu eensklaps tot leven en deze keer hadden ze vleugels. Ze vlogen weg uit de buiken van de dode vrouwen en verduisterden de hemel.

Zo zijn de muggen ontstaan.

(bron: Eskimo Verhalen - H.C. ten Berge - derde druk 1999 - uitgeverij Meulenhoff Amsterdam)

En dat hebben we geweten...

plaaggeesten op Oost-Groenland

Ga naar startpagina