SKATETOCHTEN

SKATETOCHT MAASSLUIS - VLISSINGEN (60km + 45km)

Vroeg opstaan is niet mijn sterkste kant en zo trek ik een uur later dan gepland op zaterdagochtend de voordeur achter mij dicht. Na nog wat verdere vertraging door een siteseeing tour van de NS sta ik begin van de middag in Maassluis.

Op de kaart gaat een pont over het water, op de borden is Brielle iedere keer te zien dus neem ik de gok. De camping op de kaart laat al snel in het landschap de witte geraamtes van de caravans zien. De pont zal zo wel aangegeven worden denk ik dan nog en ik volg met mijn ogen het water om het drijvende gevaarte tussen de zeilende en gemotoriseerde boten te zien.

Drie kilometer na de camping kom ik tot de voorzichtige conclusie dat ik deze pont zeer waarschijnlijk nooit zal zien. Terug gaan is geen optie dus volg ik de weg tot hij na nog een paar kilometer eindelijk een kromming in de weg laat zien.

Ik was niet van plan geweest om ook deze eilanden de grens te blijven volgen maar het levert wel een mooie tocht op nu het onverwachts gebeurt.

Brielle is aan de overkant volledig aan mij voorbij gegaan en nu volg ik via Oostvoorne en Rockanje mijn weg naar eiland 2. Vlak voor Rockanje merk ik bij het willen innemen van wat vocht, dat ik mijn waterflessen thuis niet heb gevuld. Wat een voorbereiding!

Bijna 30 graden en geen druppel water in mijn fles. In Rockanje rol ik eerst maar eens een supermarkt in voor wat energiedrank en koop voor deze keer ook gelijk de 2 liter water die ik normaal wel ergens gratis haal.

Met volle teugen drink ik bij de ingang gelijk een halve liter energiedrank leeg. Het water leeg ik in mijn flessen en mijn rugzak hang ik weer op mijn rug. Op naar de eerste grote dijk.

Machtig om dit stuk mensenwerk zo door het water te zien gaan. De beleving is veel intenser dan de keren dat ik met de auto overheen ben gegaan. Aan de overkant maak ik mijn eerste echte stop. Het gras aan de waterkant is geel geworden door de overvloed aan zon. Het prikt aan mijn benen en ook mijn blote voeten moeten even wennen na de warmte in mijn skates.

Mijn sokken liggen verspreid over het terrein dat ik mij tijdens deze stop toegeeigend heb.

Loom door de zon pak ik na een krap half uur mijn spullen weer bij elkaar. Nog 1 eiland verder wil ik, om in de buurt van Renesse mijn tent op te gaan slaan. Even word ik ongerust als ik de eerste knooppuntborden passeer op weg naar Goedereede. Zullen hier net als in Limburg straks geen namen meer op de borden staan?

Maar gelukkig lijken ze hier nog voor een combinatie garant te staan. En vertrouw ik er vanaf Ouddorp op dat ze ook in de rest van Zeeland nog wel de vertrouwde fietsborden langs de weg hebben staan.

De borden geven geen Renesse aan maar de fietsronde van Nederland. Dit zal de groene lijn zijn die ik op mijn kaart al een tijdje volg. Na Ouddorp verschijnt niet veel later de dijk naar eiland 3 in mijn vizier. Uiteindelijk aan het einde van de dijk duik ik bijna een zandpad richting tunnel in. Net op tijd rem ik af om de weg eerst eens te overzien. Even later daal ik af via het gras naast de weg om aan de andere kant van de tunnel mijn weg naar Ellemeet te gaan.

Precies voor het dorp zie ik de eerste camping en sta ik met skates en al bij de receptie. Plaats genoeg tot mijn verbazing en ik kies dan ook een mooie ruime hoek met het enige beetje schaduw wat ik vinden kan. De tent staat weer en ik heb voor het eerst een heus eetcafe op de camping dus laat dit gemak mij verrassen. Zo word ik na al het harde werken ineens bediend.

De volgende ochtend vertrek ik vroeg om de hitte nog even voor te zijn. Zigzaggend over de weggetjes naar beneden richting Serooskerke en al snel weer bij een dijk. Er wordt veel reclame gemaakt voor informatiecentrum en speelpark Neeltje Jans. Nieuwsgierig buig ik halverwege de dijk van de weg af om te zien wat dit zal zijn. Iets te vroeg blijkt al snel want ik kom op een schelpenpad terecht die mij eerst nog helemaal naar de andere kant van het terrein heen leidt.

Het zal wel interessant zijn daar binnen want de entreeprijs is hoog. Voor de ingang trek ik mijn skates uit en geef mijn voeten even een welverdiende rust. Ik drink bijna een liter water in de toch al snel oplopende temperatuur voor ik mijn skates weer aantrek om verder te gaan. Mysterie Neeltje Jans zal voor mij blijven bestaan.

Een mooi pad leidt mij terug naar de dijk. En niet veel later bij een sluis heb ik mijn skates alweer uit. Mooi om te zien hoe de zeilboten kiezen voor het ruime sop. Op een klein terras met parasols neem ik een drankje en ga er nog even goed voor zitten. Verder dan Vlissingen wil ik vandaag niet gaan dus tijd genoeg om in alle rust het Zeelandse landschap in mij op te nemen. Het duurt dan ook even voor ik mijn spullen pak om weer verder te gaan.

Op eiland 4 ga ik in rechte lijn naar Middelburg. Ook al schamp ik er alleen maar langs, ik heb het idee een mooie stad te zien. Een hoge kerktoren komt indrukwekkend boven de huizen uit.

Vlissingen ligt er bijna tegen aan geplakt en het plaatsnaambord laat mijn eindbestemming zien. Het bordje station laat mij nog een tijd door de stad heen slingeren maar dan ineens sta ik er voor. En voor een grote sluis. Dus sluit ik mijn tocht af door nog een tijd aan het water door te brengen en alvast in de verte mijn volgende startpunt Breskens te gaan zien.

Op tijd en voldaan stap ik uiteindelijk in de trein naar huis. Waar ik van de NS wederom als toegift nog een omweg krijg zodat ik ook de omgeving van Utrecht nog kan zien.

Ga naar skatetochten
Ga naar startpagina