SKATETOCHTEN

14-DAAGSE TREKTOCHT: AMSTERDAM (NL) – LINGEN (DE) (330km)

VOORBEREIDING
Al zo lang in mijn hoofd. Een skate trektocht, eindelijk weer eens langer dan een paar dagen met mijn skates op pad. Maar waarheen en hoe lang? Van vage plannen moest het er nu maar eens van komen. Niet denken maar doen. En dus op naar de reisboekenwinkel voor route en kaart. Waarheen? Vanaf waar wist ik al lang. Thuis de drempel over, de deur dicht trekken en gaan.

Waarheen? In de boekhandel duizelt het even van de aangeprezen routes. Fietsroutes wel te verstaan. Skateroutes zijn dun bezaaid. En het zijn vrijwel altijd rondjes, van A naar A, liefst in een grote stad. Fietsroutes is daarom waar ik me op oriënteer en ineens is ‘ie daar. De route die mijn onderbuik doet kriebelen en me op pad wil laten gaan. Nog nooit van gehoord en voor vele fietsers waarschijnlijk ook nog net zo onbekend. De Oranjefietsroute, ja inderdaad een route over het koningshuis, van plaats naar plaats waar zij ooit ook zijn geweest. Een sprong in de geschiedenis voor iemand die daar niet zo veel mee heeft, maar tsjonge die route lijkt het meer dan waard. Hoog tijd dus om uit te gaan proberen.

DE EERSTE KILOMETERS
De Oranjefietsroute start in Apeldoorn. Mijn route start in Amsterdam nog ongeveer 100 km daarvandaan. Na jaren van uitproberen weet ik ondertussen precies met welk materiaal ik op pad wil gaan. Het vereist wat gepuzzel maar om 9 uur ‘s ochtends rol ik bepakt met 20liter rugzak en tent daar stevig tegenaan gesnoerd mijn eerste kilometers tegemoet. Op naar avontuur. Naar de geur van buitenleven. Twee weken lang wordt mijn tent weer mijn thuis. Mijn wieltjes en skates als mijn soms piepende en krakende metgezel. “Die regen is toch niet goed voor ze?” Nee maar dat weerhoud me niet om door te gaan.

En dan gaat het snel. Voor ik het weet zitten de eerste 50km in de benen en kom ik op mijn eerste boerencamping aan. Mooi asfalt en fraai polderlandschap zijn aan mij voorbij getrokken. Tevreden lig ik ’s avonds sterren kijkend half uit mijn tent. Dit is het echte leven. Dit is waarin ik mezelf het meest herken. Alleen die afstand. Die kan best wat minder. Meer genieten en om me heen kijken, minder snel en meer pauzes. De toerist uithangen, dat is waar het bij deze trektocht om gaat.

De volgende dag maakt asfalt al snel plaats voor zand. Zand wordt grind. Grind wordt klinkerpad. En dan weer zand. Ai, ja dat is het risico van mooie routes. Schitterend voor 26 tot 28 inch banden, maar voor 80 tot 100 mm wieltjes wat minder tot zeg maar gerust eigenlijk helemaal niet geslaagd. Maar ja, die omgeving… Die zou ik voor geen enkele betere ondergrond verruilen. Wauw! En dan moet de echt uitgestippelde route nog beginnen. De aanrijroute is al schitterend. Avontuur met een hoofdletter A.

HUH?!?
Midden op de Veluwe krijg ik de eerste echt verwonderde blikken. Hier? Op skates? Dat kan toch helemaal niet? En die zullen bij me blijven tot ik de laatste camping bij Lingen in Duitsland heb bereikt. Hier? Op skates? Een trektocht? Respect! “Ik kan met moeite een uur op mijn skates op glad asfalt aan.” Tsja, ik probeer inderdaad per dag zo’n 6 a 7 uur op mijn wieltjes door wisselend landschap te gaan. Wel erg leuk al die contacten die daardoor spontaan onderweg ontstaan.

DE ORANJEFIETSROUTE
Vanaf Apeldoorn pak ik de Oranjefietsroute op, natuurlijk na toch even in Paleis het Loo te hebben gestaan. Fraaie pittoreske dorpjes, mooie kerken, landgoederen en kastelen wisselen zich af met schitterende landschappen van bos, heide en vergezichten. Het glooiende landschap van de Hof van Twente en de Markelose Berg bereiden me voor op wat me over de grens te wachten staat. Daar beginnen de heuvels pas echt. “Ben je al boven bij de molen geweest?”, “Het bakkertje met versgebakken steenovenbrood is zeker aan te raden als je nog iets zoekt voor de lunch.” en “Uhh… ja hoe je een heel brood nog meekrijgt in je bepakking… maar anders zeker proberen!” En daar ga ik dus weer nog verder omhoog. Maar zeker niets gelogen. De molenberg bij Gildehaus geeft je een uitzicht tot ver over de grens. Bij helder weer zijn zelfs de hoge torens bij Enschede te zien. En verder bossen, uitgestrekte bossen. Zo ver het oog maar reikt.

Iets te steil omlaag rol ik even later verder naar Bad Bentheim. Om daar gelijk weer omhoog te gaan, het hoog liggende centrum met indrukwekkende burcht tegemoet. Even kijken voor ik weer naar beneden en net buiten de stad camping Am Berg op zal gaan. Met mijn wieltjes soms toch maar even in het gras net naast de vele kinderkopjes. De volgende dag verken ik de stad verder te voet en laat ik mijn skates lekker naast mijn tentje staan. Wat een indrukwekkende burcht. De Herrgot von Bentheim heeft me zelfs nog een keer extra terug laten gaan.

En dan weer door. Na alle zandpaden in Nederland en de kinderkopjes in de eerste Duitse steden lijkt de route eindelijk weer vlakker te worden en verrast het vele gladde asfalt de wieltjes onder mijn skates. Tot Nordhorn lijkt het met de zand- en grindpaden gedaan. Maar dan zijn ze er weer. Vertrouwd remmen ze me af en laten ze me af en toe zelfs voor langere afstanden mijn skates verwisselen voor schoenen. Geen klunen meer. Alles is in Duitsland uitgestrekter en de padenmakers hebben daar niet voor onder gedaan.

Het maakt dat ik de laatste kilometers steeds vaker van de route af ga wijken om niet pas na donker aan te komen. De campings zijn in tegenstelling tot Nederland in ons buurland ineens schaars. En na alle pittoreske boerencampings voelt het vreemd om zowel bij Bad Bentheim als aan de rand van Lingen op een mega grote caravancamping te staan. Maar toch zeker net zo voldaan rol ik uiteindelijk bij Lingen mijn laatste terrasje op. Nog 1 keer genieten van een overheerlijke koffie en mijn blik op oneindig en dan is het tijd om met de trein weer naar huis te gaan.

MIJN EINDOORDEEL
Twee weken met mijn skates op pad. De tocht was mooi en door de geringe dagkilometers van gemiddeld 30km uiteindelijk ook niet heel erg zwaar. Reken je niet op strakke paden dan word je op ander vlak zeker beloond op heel veel fraais. Zou ik hem zo weer overdoen? Daarop is mijn antwoord volmondig ja!

Voor een volledig fotoverslag van de trektocht: kittysfotos: Amsterdam (NL) - Lingen (DE)
Voor praktische info over de oranjefietsroute: www.oranjefietsroute.nl

Ga naar skatetochten
Ga naar startpagina